ßßß Cookit - przepis na Pleśniak z rabarbarem

Pleśniak z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Składniki
250g zimego masła lub margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar
Sposób przygotowania
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem lub margaryną, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i połowę cukru. ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3 i wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny.
Krok 2
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, po ubiciu dodajemy resztę cukru.
Krok 3
Wyjmujemy ciasto z lodówki i większą porcją wyklejamy blaszkę. Na ciasto wykładamy rabarbar, na niego pianę z białek, a na samą górę ścieramy resztę ciasta.
Krok 4
Zapiekamy w 180 stopniach przez 40 minut.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/05/8937/plesniak-z-rabarbarem