ßßß
Składniki:(ciasto)- 1 kostka margaryny (250g) ,- 1 szklanka cukru,- 6 jajek,- 1 łyżka proszku do pieczenia,- 3 szklanki mąki,(kruszonka)- 1/2 zimnej kostki masła lub margaryny,- 4- 5 łyżek cukru,- 2 łyżki cukru waniliowego,- 5-6 łyżek mąki,+ - ok. 400g rabarbaru (lub więcej)
Ciasto:Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odstawić. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem na puch, następnie po kolei wbijać jajka. Dodać powoli mąkę z proszkiem, cały czas miksując, na gładką puszystą masę. Ciasto wyjdzie dosyć gęste, ale takie ma być. (jeśli jednak okaże sie za gęste to można wlać troszkę mleka lub śmietany).Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.Na ciasto ułożyć rabarbar.Kruszonka:Do miski włożyć 1/2 kostki masła lub margaryny, 4-5 łyżek cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 5-6 łyżek mąki, wyrobić palcami, jeśli będzie za mało kruche można dodać trochę mąki lub cukru. Posypać wierzch kruszonką.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piec ok 50-60 min. (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego, Kasia ; )