To ciasto jednoznacznie kojarzy się z babim latem. Jest pysznie jabłkowe z aromatem cynamonu.Składniki6 jabłek (kwaskowate są najlepsze, pokroić w kostkę)1 szkl cukru2 szkl mąki3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2-3 łyżeczki cynamonu (można dodać też przyprawy do grzańca lub imbiru)1 szkl bakalii (pokrojone orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)Sposób przygotowaniaKrok 1Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i odstawić na godzinę do lodówki.Krok 2Po godzinie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wyłożyć ciasto na blachę. Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 7.3/ 10 (3 votes cast)Jesienne ciasto jabłkowo - korzenne, 7.3 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyRolada jabłkowaSzarlotka z maślankąJabłecznik “od serca”Ciasto z jabłkamiZapiekana wątróbka drobiowa z owocami