ßßß Cookit - przepis na Mumia – pierś z kurczaka w cieście francuskim

Mumia – pierś z kurczaka w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 pierś z kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskiego
0,5kg pieczarek
1 jajko
1 sól
pieprz
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Krok 1
Na patelni podsmażamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Niech pozostaną na patelni do momentu, aż wyparuje z nich cała woda.
Krok 2
Pierś kurczaka kroimy wzdłuż na centymetrowe plastry. Solimy i oprószamy ziołami prowansalskimi.
Krok 3
Ciasto francuskie rozwijamy i wzdłuż po środku kładziemy na nim przyprawionego surowego kurczaka. Pierś przykrywamy podsmażonymi pieczarkami.
Krok 4
Ciasto francuskie nacinamy na brzegach. Co około 2,5 cm robimy nacięcie o długości około 8 cm. Z obu stron ciasta równolegle, tak aby można je było zapleść w warkocz. Zaplecione ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Krok 5
Wkładamy do długiej wąskiej blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w 170 stopniach.
Krok 6
Podajemy z czosnkowym lub tatarskim albo surówką z sezonowych warzyw.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/01/1570/mumia-piers-z-kurczaka-w-ciescie-francuskim