Wykonanie
Z drobiowej porcji rosołowej ugotowałam rosół. Oddzieliłam
mięso od kości. Wiele tego nie było ale zawsze coś. Z obiadu pozostało mi też nieco
ryżu. Czy można z tego coś zrobić? Ano można tyle, że musimy jeszcze do tego co nieco dodać. A co?
Ziemniaki bo są niedrogie,
cebulę, kawałek
kiełbasy nieco przypraw i tak oto upichciłam pyszną “pocyganioną Żebroczkę”. Danie które możny podać na obiad lub kolację.“Żebroczka” to potrawa kuchni wiślańskiej i zamiast naszego chudego
mięsa z porcji rosołowej powinna być tłusta
wieprzowina czy
wędzony boczek. Lecz stare porzekadło
mówi ” jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma”.Składniki:ok 60 g obranych surowych
ziemniaków (może być więcej)1-2
jajka100 g
cebulaząbek
czosnkuok. 100 g
mięsa gotowanegook 100 g.
kiełbasy2 łyżki
mąki ziemniaczanejok 100 g ugotowanego
ryżu (ja miałam brązowy)ok 2 łyżek
smalcuPrzyprawy:
sól,
pieprz czarny,
lubczyk,
przyprawa staropolska w której skład wchodzą –
kozieradka,
majeranek,
lubczyk,
czarnuszka,
pieprz turecki,
tymianek,
oregano,
bazylia,
suszone warzywa,
sól (jeśli nie mamy
przyprawy staropolskiej można zastąpić innymi
ziołami)

Wykonanie:Ma patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać posiekana w kostkę
cebulę. Lekko przyrumienić.Dołożyć oddzielone od kości
mięso z porcji rosołowych.Chwilę przysmażyć razem z
cebulą i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Ziemniaki obrać i zetrzeć w misce na tarce do warzyw o małych otworach lub na tarce do
ziemniaków.Połączyć razem z
mięsem i
cebulą.Pokroić w kostkę
kiełbasę i dołożyć do miski.Wbić
jajko.Dosypać
mąki, przypraw i
soli.Dokładnie wymieszać.Wyłożyć do formy.Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 50 minut. ( do zrumienienia się ciasta)