ßßß Cookit - przepis na Pocyganiono Żebroczka

Pocyganiono Żebroczka

nazwa

Wykonanie

Z drobiowej porcji rosołowej ugotowałam rosół. Oddzieliłam mięso od kości. Wiele tego nie było ale zawsze coś. Z obiadu pozostało mi też nieco ryżu. Czy można z tego coś zrobić? Ano można tyle, że musimy jeszcze do tego co nieco dodać. A co? Ziemniaki bo są niedrogie, cebulę, kawałek kiełbasy nieco przypraw i tak oto upichciłam pyszną “pocyganioną Żebroczkę”. Danie które możny podać na obiad lub kolację.
“Żebroczka” to potrawa kuchni wiślańskiej i zamiast naszego chudego mięsa z porcji rosołowej powinna być tłusta wieprzowina czy wędzony boczek. Lecz stare porzekadło mówi ” jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma”.
Składniki:
ok 60 g obranych surowych ziemniaków (może być więcej)
1-2 jajka
100 g cebula
ząbek czosnku
ok. 100 g mięsa gotowanego
ok 100 g. kiełbasy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok 100 g ugotowanego ryżu (ja miałam brązowy)
ok 2 łyżek smalcu
Przyprawy: sól, pieprz czarny, lubczyk, przyprawa staropolska w której skład wchodzą – kozieradka, majeranek, lubczyk, czarnuszka, pieprz turecki, tymianek, oregano, bazylia, suszone warzywa, sól (jeśli nie mamy przyprawy staropolskiej można zastąpić innymi ziołami)
Wykonanie:
Ma patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać posiekana w kostkę cebulę. Lekko przyrumienić.
Dołożyć oddzielone od kości mięso z porcji rosołowych.
Chwilę przysmażyć razem z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ziemniaki obrać i zetrzeć w misce na tarce do warzyw o małych otworach lub na tarce do ziemniaków.
Połączyć razem z mięsem i cebulą.
Pokroić w kostkę kiełbasę i dołożyć do miski.
Wbić jajko.
Dosypać mąki, przypraw i soli.
Dokładnie wymieszać.
Wyłożyć do formy.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 50 minut. ( do zrumienienia się ciasta)
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/pocyganiono-zebroczka