Wykonanie
Szybki przegląd czym dysponujemy no i ……mamy…..niedrogi deserek na podwieczorek. Zabrać się za niego musimy jednak odpowiednio wcześniej.Składniki: (8
ciastek)2
galaretki owocowe ( cytrynowa i wiśniowa)4 paczki
herbatników400 ml.
mleka (można zastąpić
jogurtem)1 szklanka
cukru4
jajaPotrzebna nam będzie mała foremka (keksowa) lub miska.Wykonanie:
Połowę opakowania
galaretki o smaku
wiśniowym wymieszać ze szklanką
wody i wylać na talerz. Włożyć do lodówki by
galaretka stężała.Drugą połowę
galaretki wiśniowej należy wsypać do szklanki i zalać niewielka ilością
wody.(1/3 szklanki
wody na 2 ,5 łyżki
galaretki).Dwie paczki
herbatników moczyć w
mleku i wykładać na dnie formy.
Galaretkę cytrynową wsypać do szklanki i zalać gorącą
wodą 1/3 szklanki. Dokładnie wymieszać. Odstawić by przestygła lecz nie zdążyła stężeć.
Mleko ubić mikserem na wysokich obrotach i i wlewać powoli przestudzoną
galaretkę.Odstawić. Kiedy zacznie tężeć wylać na
herbatniki.Na niezupełnie jeszcze zastygniętą masę
mleczną łyżką nakładać wystudzoną i ściętą
galaretkę wiśniową tak by się topiła w
masie mlecznej.Włożyć do lodówki by masa
mleczna zastygła.Kiedy masa już stężała na wierzchu ułożyć
herbatniki namoczone w
mleku. Odstawić do lodówki.
Jajka wyszorować i wybić (należy oddzielić
żółtka od
białek) do dwóch naczyń.Do
żółtek dodać
cukier i ubić na puch. Ubić tzw. kogel -
mogel. Powoli dolewać rozpuszczoną
galaretkę o smaku
wiśniowym,(którą rozpuściliśmy w niewielkiej ilości
wody). Jeśli zdążyła już stężeć należy ją podgrzać i małym strumieniem wlewać do ubitych
żółtekaBiałka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z
żółtkami.Wylać na górną warstwę
herbatników. I do lodówki.Kiedy całość już stężała udekorować wedle uznania.Ja posypałam pestkami
granatu. Całość należy pociąć na porcje.Puszyste
ciasteczko i filiżanka
kakao to wyśmienity podwieczorek.