Wykonanie
Pyszne ciasto
cappuccino dla miłośników
kawy. W dodatku proste i szybkie do zrobienia.Źródło: "
Kawa. Sekrety baristy", wyd. RM.Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:Spód:200 g
herbatników czekoladowych (polecam Familijne
Ciasteczka o smaku
Czekoladowym firmy Solidarność)50 g rozpuszczonego
masła1 łyżka
kawy rozpuszczalnejDno oraz boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki rozdrobnić w malakserze. Dodać rozpuszczone
masło oraz
kawę i dokładnie wymieszać. Gotową mieszankę wysypać na dno tortownicy, delikatnie ugnieść łyżką i wstawić do lodówki.W tym czasie przygotować krem.Krem:250 ml
mleka2 łyżki
kawy rozpuszczalnej55 g
cukru40 g
mąki kukurydzianej2
żółtka dużych jaj (
białka zachować)
Mleko wlać do rondla i zmiksować razem z
kawą,
cukrem i
mąką kukurydzianą. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zacznie wrzeć i gęstnieć. Zdjąć z ognia i połączyć z
żółtkami. Przelać na wystudzony spód. Wyrównać wierzch.Wierzch:2
białka100 g
cukrukakao, do posypania
czekoladowe wiórki lub
czekoladowe pałeczki, do dekoracjiPiekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC.Z
białek ubić sztywną pianę. Stale ubijając, stopniowo dodawać
cukier, aż do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Wyłożyć ją na wierzch ciasta.Piec 10 minut, aż
beza zacznie się rumienić. Wystudzić i schłodzić w lodówce.Przed podaniem posypać
kakao oraz udekorować czekoladowymi wiórkami.Życzę smacznego!