ßßß Cookit - przepis na Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto cappuccino dla miłośników kawy. W dodatku proste i szybkie do zrobienia.
Źródło: "Kawa. Sekrety baristy", wyd. RM.
Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:
Spód:
200 g herbatników czekoladowych (polecam Familijne Ciasteczka o smaku Czekoladowym firmy Solidarność)
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Dno oraz boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki rozdrobnić w malakserze. Dodać rozpuszczone masło oraz kawę i dokładnie wymieszać. Gotową mieszankę wysypać na dno tortownicy, delikatnie ugnieść łyżką i wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować krem.
Krem:
250 ml mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
55 g cukru
40 g mąki kukurydzianej
2 żółtka dużych jaj (białka zachować)
Mleko wlać do rondla i zmiksować razem z kawą, cukrem i mąką kukurydzianą. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zacznie wrzeć i gęstnieć. Zdjąć z ognia i połączyć z żółtkami. Przelać na wystudzony spód. Wyrównać wierzch.
Wierzch:
2 białka
100 g cukru
kakao, do posypania
czekoladowe wiórki lub czekoladowe pałeczki, do dekoracji
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC.
Z białek ubić sztywną pianę. Stale ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Wyłożyć ją na wierzch ciasta.
Piec 10 minut, aż beza zacznie się rumienić. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać kakao oraz udekorować czekoladowymi wiórkami.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/05/ciasto-cappuccino.html