Wykonanie
Spodziewałam się gości i chciałam zabłysnąć. No ale co podać by było smacznie i nietuzinkowo, a przy tym stosunkowo niedrogo. Podałam faszerowanego
kurczaka.Składniki:

1
kurczak1 kg.
mielonego mięsa wieprzowo – wołowego6 łyżek
bułki tartej2
cebule4 ząbki
czosnku3
jajka1 łyżka
oleju lub
smalcu do smażenia.
Przyprawy:
suszona pietruszka,
pieprz czarny,
pieprz ziołowy, suszony
lubczyk,
majeranek,
papryka słodka,Wykonanie:

Oddzielić
mięso od skóry. (Najłatwiej to zrobić na pomocą palca wskazującego). Palec włożyć pod skórę, przesuwać nim tak jakbyśmy posługiwali się nożykiem a
mięso samo odejdzie od skóry. (W miejscach w których trudno odchodzi należy sobie pomóc nożykiem). Należy jednak uważać by nie przeciąć skóry (ja odkroiłam udka by po upieczeniu łatwiej byłoby mi go pokroić).Kiedy uporamy się z wyciągnięciem
mięsa należy oddzielić je od kości.Na patelnię wlać łyżkę
oleju lub
smalcu i podsmażyć
cebulę razem z posiekanym
czosnkiem. Dodać do
mielonego mięsa. Doprawić do smaku
solą i
przyprawami. Wbić
jajka i dosypać
bułkę tartą. (Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać
bułki tartej). Wyrobić na jednolitą gładką masę.
Mięso kurczaka oddzielone od kości należy pokroić na kawałki i dodać do wyrobionej masy. Połączyć z masą
mięsną.Przygotowanym farszem wypełnić skórę
kurczaka. Pospinać otwory spinkami do rolad lub zszyć. Nadać mu odpowiedni kształt.

Wierzch
kurczaka natrzeć
przyprawami z
solą i ułożyć w foremce. Nakryć folią aluminiową by się nam zbyt szybko nie przyrumienił po górze.Włożyć do piekarnika i piec ok godziny w temp. 190-200 st.C.Można podać na ciepło jak i na zimno.