ßßß
1 kurczak1 kg. mielonego mięsa wieprzowo – wołowego6 łyżek bułki tartej2 cebule4 ząbki czosnku3 jajka1 łyżka oleju lub smalcu do smażenia.Przyprawy:
suszona pietruszka, pieprz czarny, pieprz ziołowy, suszony lubczyk, majeranek, papryka słodka,Wykonanie:
Oddzielić mięso od skóry. (Najłatwiej to zrobić na pomocą palca wskazującego). Palec włożyć pod skórę, przesuwać nim tak jakbyśmy posługiwali się nożykiem a mięso samo odejdzie od skóry. (W miejscach w których trudno odchodzi należy sobie pomóc nożykiem). Należy jednak uważać by nie przeciąć skóry (ja odkroiłam udka by po upieczeniu łatwiej byłoby mi go pokroić).Kiedy uporamy się z wyciągnięciem mięsa należy oddzielić je od kości.Na patelnię wlać łyżkę oleju lub smalcu i podsmażyć cebulę razem z posiekanym czosnkiem. Dodać do mielonego mięsa. Doprawić do smaku solą i przyprawami. Wbić jajka i dosypać bułkę tartą. (Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej). Wyrobić na jednolitą gładką masę.Mięso kurczaka oddzielone od kości należy pokroić na kawałki i dodać do wyrobionej masy. Połączyć z masą mięsną.Przygotowanym farszem wypełnić skórę kurczaka. Pospinać otwory spinkami do rolad lub zszyć. Nadać mu odpowiedni kształt.
Wierzch kurczaka natrzeć przyprawami z solą i ułożyć w foremce. Nakryć folią aluminiową by się nam zbyt szybko nie przyrumienił po górze.Włożyć do piekarnika i piec ok godziny w temp. 190-200 st.C.Można podać na ciepło jak i na zimno.