ßßß
250 g. mięsa mielonego.400 g. kapusty włoskiej lub białej1 cebula1 – 2 ząbki czosnku2 jajkaok. 5 łyżek bułki tartejolej do smażeniaPrzyprawy: majeranek, lubczyk, pieprz czarny, suszona zielona pietruszkaWykonanie:Poszatkować kapustę. Ugotować. Odcedzić. Wystudzić. Zmielić maszynką do mięsa i wyłożyć do miski.Cebule obrać, drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do kapusty.Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.Dołożyć mięso mielone.Wbić jajka.Wsypać bułkę tartą (można troszkę więcej) aby kotleciki miały zwartą konsystencję.Dokładnie wyrobić masę i doprawić do smaku przyprawami.Formować kotleciki i piec na rozgrzanym oleju lub smalcu.
Uwaga:przepis bierze udział w konkursie Kuchnia w klimacie PRL http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html