Wykonanie
Kiedy
mięso było na kartki każda gospodyni kombinowała jak mogła by z niewielkiej ilości
mięsa zrobić obiad dla całej rodziny. Przykładem mogą być kotlety mielone z
kapustą. Na śląsku powiedzielibyśmy, że to “pocyganione karminadle kiere som dobre na łobiod, na wieczerza a i na śniodani tyż.”Składniki: na 4 porcje

250 g.
mięsa mielonego.400 g.
kapusty włoskiej lub białej1
cebula1 – 2 ząbki
czosnku2
jajkaok. 5 łyżek
bułki tartejolej do smażenia
Przyprawy:
majeranek,
lubczyk,
pieprz czarny, suszona zielona
pietruszkaWykonanie:Poszatkować
kapustę. Ugotować. Odcedzić. Wystudzić. Zmielić maszynką do
mięsa i wyłożyć do miski.
Cebule obrać, drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym
oleju. Dodać do
kapusty.
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.Dołożyć
mięso mielone.Wbić
jajka.Wsypać
bułkę tartą (można troszkę więcej) aby kotleciki miały zwartą konsystencję.Dokładnie wyrobić masę i doprawić do smaku
przyprawami.Formować kotleciki i piec na rozgrzanym
oleju lub
smalcu.

Uwaga:przepis bierze udział w konkursie Kuchnia w klimacie PRL http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html