Wykonanie
środa, 28 Wrzesień 2011, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Chyba każdy zna tę wersję mielonych w foremce i z
jajkiem w środku. Sprawdzony przepis z forum cincin .
Składniki:3/4 kg
mięsa mielonego (pół na pół wołowo-wieprzowe lub drobiowe)4
jajkapół szklanki
bułki tartej1 duża
cebulaolejprzyprawy3
jajka ugotować na twardo.
Cebulę pokroić drobno, zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu, gorącą dodać do
mięsa, wbić jedno
jajko, dodać odrobinę
gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać.Wsypać
bułkę, polać gorącą
woda i wymieszać na jednolitą masę. Posolić. Jeszcze raz wymieszać (najlepiej ręką).Połowę masy włożyć do natłuszczonej i obsypanej
bułką tartą formy, w to lekko wcisnąć
jajka i przykryć resztą
mięsa.Wierzch można przybrać podsmażoną
cebulką lub
pieczarkami lub posypać na przykład
słodką papryką w proszku.Piec w temp. 160-170 stopni, 45-60 min.