Wykonanie
Jesiennej dyni czar
Ostała mi się resztka dyni z ostatnich zakupów bazarowych. Postanowiłam spożytkować ją w poniższym cieście.Uwielbiam ciasta warzywne, właśnie ze względu na ich nietypowy skład. Degustując takie ciasto, a nie będąc świadomym dokładnej jego zawartości, ciężko się poznać, iż zawiera takie cuda jak
marchewkę czy
dynię. Ciasta warzywne, według mnie, wcale nie ustępują smakiem typowym cukierniczym słodkościom. A wręcz przeciwnie, ze względu na nietypowe dodatki, charakteryzują się nieprzeciętnym smakiem i aromatem.
Składniki na średnią blachę o wymiarach LxW 28x24cm:3
jajaszczypta
soli - jej dodatek do
jajek sprawia, iż lepiej się ubijają1 szkl.
cukru - jeśli nie planuje się ciasta oblewać polewą, lub dodawać do środka
bakalii, koniecznie trzeba oddać więcej
cukru, dodatkowe 1/3 szkl1 mały
cukier wanilinowy (16g)1 i 2/3 szkl.
mąki pszennej1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 i ½ łyżeczki
sody oczyszczonej -
marchew sama w sobie nie chce rosnąć, dlatego trzeba dołożyć większą ilość proszku i
sody1 łyżka
cynamonu - czubata1 szkl.
oleju - niepełna2/3 szkl.
surowej marchwi - starta na tarce o drobnych oczkach i ugnieciona ściśle w szklance2/3 szkl. surowej dyni - starta na tarce o drobnych oczkach i ugnieciona ściśle w szklance½ szkl. kandyzowanej
skórki pomarańczowej (100g) - lub inne dowolne
bakalie wg.uznania
Lukier lub
polewa czekoladowa do polania gotowego ciasta – moja domowa
polewa czekoladowa do znalezienia TU
Marchewkę oraz
surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do
tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których starte warzywka ugniatam dość ściśle, a następnie odciskam ewentualny sok.W dużej misce zmiksować całe
jaja ze szczyptą
soli,
cukrem i
cukrem wanilinowym -
cukry dodawać stopniowo . Ubić na puszysta masę - ja miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-
mogel .Do oddzielnego naczynia przesiać przez sitko
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
cynamonem - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby
mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek.Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz
olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć utartą
marchew,
dynię oraz skórkę kandyzowaną i krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki ; jeśli mikser się buntuje przy zbyt ciężkiej robocie, wymieszać wszystko drewnianą łychą .Kandyzowaną
skórkę pomarańczową przygotowuję zwykle własnoręcznie - z
cukru, soku oraz zdartej ze świeżych
pomarańczy skórki pomarańczowej - i przechowuję w lodówce zawekowaną w słoiczki właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu .Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!Na wierzch koniecznie musi być wylany
lukier lub polewa, inaczej ciasto będzie za mało słodkie.Jeśli nie planuje się używać żadnej polewy, koniecznie do ciasta trzeba oddać więcej
cukru - dodatkowe 1/3 szkl .