ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z rodzynkami

Ciasto marchewkowe z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Błonnikowy szał!
Ciasto marchewkowe zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych.
Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne - nikt na pierwszy rzut oka nie rozpozna, iż jego głównym składnikiem jest marchewka.
Przekonała mnie do niego koleżanka, dawno temu... Zapodała mi wtedy zagadkę, z czego jest zrobiony wypiek cukierniczy, którym właśnie częstowała. Nigdy bym nie pomyślała że właśnie z marchewki - kompletnie nie jest ona wyczuwalna! Od tego momentu zafascynowałam się wypiekami z dodatkiem warzyw i ciasto marchewkowe weszło do mojego stałego repertuaru cukierniczego.
Wypróbowywałam je już w różnych zestawieniach bakalii - jednak z dodatkiem rodzynek w środku i skórki pomarańczowej na wierzchu smakuje mi najlepiej.
Składniki na dużą blachę:
4 jaja
szczypta soli - jej dodatek do jajek sprawia, iż lepiej się ubijają
1 i 1/3 szkl. cukru - jeśli nie planuje się ciasta oblewać polewą, koniecznie trzeba oddać więcej cukru, dodatkowe 1/3 szkl
1 mały cukier wanilinowy (16g)
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej - marchew sama w sobie nie chce rosnąć, dlatego trzeba dołożyć większą ilość proszku i sody
2 łyżki cynamonu
1 i 1/4 szkl. oleju
2 szkl. marchwii - starta na tarce na drobnych oczkach i ugnieciona ściśle w szklankach
1 szkl. rodzynek
glazura ze skórka pomarańczową - do polania ciasta
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych najmniejszych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek.
W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo . Ubić na puszysta masę - j a miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel .
Do oddzielnego naczynia przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek.
Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć utartą marchew oraz rodzynki i krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki ; jeśli mikser się buntuje przy zbyt ciężkiej robocie, wymieszać wszystko dużą, drewnianą łychą .
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką.
Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!
Na wierzch koniecznie musi być wylana polewa, lukier lub glazura cukrowa - inaczej będzie za mało słodkie . U mnie akurat wierzch przyozdabia glazura pomarańczowa, którą przygotowuję zimą z cukru, soku oraz skórki pomarańczowej i przechowuję w słoiczkach właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu .
Jeśli nie planuje się używać żadnej polewy, koniecznie do ciasta trzeba oddać więcej cukru - dodatkowe 1/3 szkl .
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/09/ciasto-marchewkowe-z-rodzynkami.html