Wykonanie
tort piernikowy z
gruszkami i kremem
gruszkowymOstatnio rozpisywałem się o jabłkach, ale nie ma dla mnie jesieni także bez
gruszek. Co roku włączam je do swojej diety nie tylko w czystej, nieprzetworzonej postaci, ale też w różnych daniach. Tym razem wpadł mi głowy pomysł na wilgotny piernik z
gruszkami. A że taki zwykły piernik zazwyczaj czymś się przekłada, uznałem, ze przełożę kremem
gruszkowym. I tak jakoś wyszło, że na
stole pojawił się tort piernikowy z przepysznym kremem (można jeść nawet bez ciasta jako deser!).Podstawa piernikowa zaczerpnięta z Moich Wypieków [ tutaj ].
Składniki:3,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody1 szklanka
miodu100 g
masła1 szklanka
mleka3/4 szklanki
cukru lub ciut mniej30 g
przyprawy korzennej1 łyżeczka
cynamony1 łyżka karmelu (z 2 łyżek
brązowego cukru)4
jajka (osobno
białka i
żółtka)3 średnie
gruszki na krem:500 g
serka mascarpone300 ml
śmietany kremówki 30%ok. 6 łyżek
cukru pudrucytrynowo-
gruszkowy curd [przepis ponieżej] na
cytrynowo-
gruszkowy curd:1
jajko1
żółtkook. 50 g
masłasok z 1
cytryny2 duże
gruszki2 płaskie łyżki
cukru pudru1 łyżka zwykłego
cukruPrzygotowanie należy zacząć od zrobienia płynnej bazy do piernika oraz
curdu, bo muszą wystygnąć przed kolejnymi etapami.Ciasto:[Karmel: Dwie łyżki brązowego (trzcinowego)
cukru rozpuścić w suchym garnku, nie mieszając, uważając jednak, by
cukier się nie przypalił. Do karmelu można dodawać kolejne składniki.]Płynna baza:
Miód,
masło,
mleko,
przyprawę do piernika,
cynamon i karmel zagotować razem do rozpuszczenia składników. Wystudzić całkowicie.Część sucha:
Mąkę przesiać z
sodą. Trzy
gruszki obrać, usunąć środki nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać
gruszki z
mąką.Do przestudzonej płynnej bazy dodawać kolejno:
cukier,
żółtka,
mąkę z
sodą i
gruszkami. Każdy ze składników dokładnie wmieszać w ciasto (najlepiej ręcznie). Na koniec dodać ubitą pianę z
białek i wmieszać delikatnie.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować
masłem i oprószyć
mąką. Wylać ciasto, wyrównać. Piec przez ok. 75-80 min. w 170 o C. Wystudzić.C
ytrynowo-
gruszkowy curd:
Gruszki obrać, wykroić środki, porkoić w kostkę, zasypać łyżką
cukru i podsmażyć przez ok. 10 min. Zdjąć z ognia, przestudzić i zblendować.
Jajko i
żółtko rozmieszać w garnku, postawić na ogniu, dodać
masło oraz
sok z cytryny. Cały czas mieszając rozpuścić
masło, następnie dodać zmiksowaną
gruszkę, wymieszać dokładnie, dodać
cukier puder i gotować ok. 5 min. Wystudzić całkowicie.Krem
gruszkowy:
Śmietanę ubić (chwilę na najwyższych obrotach,
potem na najniższych). Na koniec dodać dwie łyżki
cukru. W osobnym naczyniu zmiksować
mascarpone z pozostałym
cukrem. Do
serka dodawać stopniowo
bitą śmietanę i miksować. Następnie dodawać
gruszkowy curd i także zmiksować. Tak przygotowanym kremem przełożyć i ozdobić piernik.