Wykonanie
Ze względu na to, że za oknem widać już jesień, temperatura spadła, zmieniły się też smaki.
Owocowe wypieki odeszły razem z końcem lata, teraz mam ochotę na ciasta
czekoladowe,
dyniowe czy drożdżówki z
kakao. W związku z tym, dziś prezentuję wam przepis na pyszne sernikobrownie. Ciasto przygotowałam w wersji klasycznej, bez żadnych dodatków, choć polewa owocowa świetnie by tu pasowała, więc jeśli macie na nią ochotę, to
róbcie.;)Nieco zmodyfikowany przepis na brownie pochodzi stąd, a masę
serową przygotowałam tylko z podstawowych składników.Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:sernik:500g
sera białego, trzykrotnie mielonego200g
jogurtu greckiego lub naturalnego2
jajka100g
cukrułyżka
cukru waniliowego50g
mąki ryżowejbrownie:90g
masła150g
czekolady gorzkiej2
jajka100g
cukru trzcinowego nierafinowanegołyżka
cukru waniliowego50g
mąki pełnoziarnistej pszennej
proszek do pieczeniaSernik:
Ser biały i
jogurt dokładnie miksujemy.
Jajka ucieramy z
cukrem,
cukrem waniliowym i dodajemy do masy serowej. Całość dokładnie łączymy, dosypujemy
mąkę i krótko miksujemy.Brownie:
Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy je z palnika i dodajemy
czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczeniaW misce roztrzepujemy
jajka razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Wlewamy ciepły sos
czekoladowy i dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia.Wykonanie:Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę na brownie, a później sernikową.Mieszamy je widelcem, aby utworzyć w cieście wzorki.Piekarni nagrzewamy do 180C, wkładamy ciasto i pieczemy je przez 40-45 minut.Smacznego:)