ßßß Cookit - przepis na Krem agrestowy

Krem agrestowy

nazwa

Wykonanie

Krem agrestowy przygotowałam z myślą o bułeczkach, które za parę dni pojawia się na blogu.
Ugotowanie takiego kremu w domu jest dziecinnie proste i zajmuje bardzo mało czasu. Dłużej chyba zeszło mi z pozbieraniem agrestu z ogródka;)
Krem jest idealnie gładki, gęsty, słodko- kwaśny, tak jak agrest. Możemy dodać go do naleśników, placuszków, różnych ciast czy bułeczek.
Składniki:
600g agrestu
1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + trochę wody*
3 łyżeczki cukru
*Ilość mąki ziemniaczanej należy dostosować do własnych upodobań. Ja użyłam dwóch łyżek i krem wyszedł bardzo gęsty.
Agrest dokładnie myjemy, blendujemy na gładką masę i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się ziarenek.
Owoce przelewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy, aż się rozpuści.
W szklance mieszamy mąkę z niewielką ilością letniej wody. Wlewamy ją do agrestu i gotujemy do zgęstnienia, energicznie mieszając.
Krem przechowujemy w szczelnie zamykanym opakowaniu w lodówce.
Smacznego;)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/07/krem-agrestowy.html