Wykonanie
Krem
agrestowy przygotowałam z myślą o bułeczkach, które za parę dni pojawia się na blogu.Ugotowanie takiego kremu w domu jest dziecinnie proste i zajmuje bardzo mało czasu. Dłużej chyba zeszło mi z pozbieraniem
agrestu z ogródka;)Krem jest idealnie gładki, gęsty, słodko- kwaśny, tak jak
agrest. Możemy dodać go do naleśników, placuszków, różnych ciast czy bułeczek.Składniki:600g
agrestu1-2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej + trochę
wody*3 łyżeczki
cukru*Ilość
mąki ziemniaczanej należy dostosować do własnych upodobań. Ja użyłam dwóch łyżek i krem wyszedł bardzo gęsty.
Agrest dokładnie myjemy, blendujemy na gładką masę i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się ziarenek.
Owoce przelewamy do garnka, dodajemy
cukier i gotujemy, aż się rozpuści.W szklance mieszamy
mąkę z niewielką ilością letniej
wody. Wlewamy ją do
agrestu i gotujemy do zgęstnienia, energicznie mieszając.Krem przechowujemy w szczelnie zamykanym opakowaniu w lodówce.Smacznego;)