Wykonanie
Takich słoiczków robię parę na zimę. Z
agrestu który rośnie u nas na ogródku. Szkoda mi go przerabiać na
soki, dużo tego nie ma, ale zawsze coś na zimę będzie. Ten wykorzystujemy do ciasta, soczek wypijamy z
wodą. Idealny na gorączkę, kiedy to w zimie złapie nas przeziębienie, wtedy witamin nigdy za mało.
Cukier,
wodę dodajemy w zależności od tego ile mamy
agrestu.Składniki:-
agrest-
cukier-
wodaPrzepis:
Agrest umyć, usunąć ogonki. Słoiki dokładnie umyć, wyparzyć. Do każdego słoika do 3/4 wysokości wsypać
agrest. Dodać ok. 4 łyżek
cukru. Zalać ciepłą
wodą. Zakręcić. Pasteryzować ok 15 min. od zagotowania. Odwrócić do góry dnem. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.Smacznego.źródło: własne