ßßß Cookit - przepis na Dżem agrestowy

Dżem agrestowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dżem z agrestu lubię za konsystencję i smak, to jeden z moich ulubionych. Jest dość twardy, przypomina marmoladę, doskonale sprawdza się np. jako nadzienie w kruchych rogalikach. Skórki owoców wysmażają się i w gotowym dżemie są lekko chrupiące. W smaku wyczuwa się kwasek, co również bardzo mi odpowiada.
Proporcje :
1,5 kg agrestu
1 szklanka cukru
2-3 łyżki wody
Przygotowanie :
Agrest dokładnie myję, obrywam zielone ogonki, przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem. Wlewam odrobinę wody i wsypuję cukier. Podgrzewam do zagotowania, po czym zmniejszam ogień i gotuję aż dżem wyraźnie zgęstnieje i stanie się szklisty. Gorący przekładam do słoików, mocno zakręcam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/07/dzem-agrestowy.html