Wykonanie
Dżem z
agrestu lubię za konsystencję i smak, to jeden z moich ulubionych. Jest dość twardy, przypomina
marmoladę, doskonale sprawdza się np. jako nadzienie w kruchych rogalikach. Skórki
owoców wysmażają się i w gotowym
dżemie są lekko chrupiące. W smaku wyczuwa się kwasek, co również bardzo mi odpowiada.
Proporcje :1,5 kg
agrestu1 szklanka
cukru2-3 łyżki
wodyPrzygotowanie :
Agrest dokładnie myję, obrywam zielone ogonki, przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem. Wlewam odrobinę
wody i wsypuję
cukier. Podgrzewam do zagotowania, po czym zmniejszam ogień i gotuję aż
dżem wyraźnie zgęstnieje i stanie się szklisty. Gorący przekładam do słoików, mocno zakręcam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia.