ßßß
Obcinanie nożyczkami szypułek z agrestu to bardzo przyjemna praca w porównaniu z usuwaniem ogonków z czarnej porzeczki, że już nie wspomnę o drylowaniu 18kg wiśni. Ja w każdym razie relaksuję się obcinając z każdej strony agrestowe kuleczki.3 słoiczki po 300ml1 kg różowego agrestu3 łyżki wody500g cukruopcjonalnie 10g żelfixu 2:1Malutkimi nożyczkami obetnij z każdego owocu ogonek i szypułkę.Owoce umyj i przełóż do szerokiego garnka z grubym dnem. Wlej na dno wodę, przykryj przykrywką i duś ok 30 minut, aż owoce będą miękkie i zaczną pękać. Wtedy dodaj cukier, dokładnie zamieszaj i smaż na małym ogniu ok godziny. Nie zapominam o mieszaniu, żeby dżem się nie przypalił. Ja zazwyczaj rozgniatam nieco owoce drewnianą łyżką. Gdyby dżem nie był wystarczająco gęsty, po godzinie dodaj żelfix (naprawdę wystarczy 1 łyżka, czyli 10g), dokładnie zamieszaj, smaż jeszcze minutę i przekładaj do czystych suchych słoików. Od razu zakręcaj. Nie trzeba odwracać słoików do studzenia. Dżem wspaniale pasuje do naleśników, na chałkę z masłem i do gofrów.