ßßß Cookit - przepis na Pyszny dżem z czerwonego agrestu

Pyszny dżem z czerwonego agrestu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pamiętam jak zawsze czekałam w dzieciństwie na dojrzały zielony agrest, czekałam aż będzie bladożółty, wtedy jest najsłodszy, chociaż powiedzieć o agreście "słodki" było zawsze dość ryzykowne. I nagle któregoś roku tata przyniósł agrest czerwony, czy może porzeczkoagrest jak na niego mówiliśmy. I w tym zakochałam się od razu! był piękny, ciemnoróżowy i słodki! W owocowym szale tegorocznych przetworów kupiłam też trochę agrestu - przeze wszystkim na cudną bladoróżową nalewkę, ale też na kilka słoiczków pysznego dżemu agrestowego .
Obcinanie nożyczkami szypułek z agrestu to bardzo przyjemna praca w porównaniu z usuwaniem ogonków z czarnej porzeczki, że już nie wspomnę o drylowaniu 18kg wiśni. Ja w każdym razie relaksuję się obcinając z każdej strony agrestowe kuleczki.
3 słoiczki po 300ml
1 kg różowego agrestu
3 łyżki wody
500g cukru
opcjonalnie 10g żelfixu 2:1
Malutkimi nożyczkami obetnij z każdego owocu ogonek i szypułkę.
Owoce umyj i przełóż do szerokiego garnka z grubym dnem. Wlej na dno wodę, przykryj przykrywką i duś ok 30 minut, aż owoce będą miękkie i zaczną pękać. Wtedy dodaj cukier, dokładnie zamieszaj i smaż na małym ogniu ok godziny. Nie zapominam o mieszaniu, żeby dżem się nie przypalił. Ja zazwyczaj rozgniatam nieco owoce drewnianą łyżką. Gdyby dżem nie był wystarczająco gęsty, po godzinie dodaj żelfix (naprawdę wystarczy 1 łyżka, czyli 10g), dokładnie zamieszaj, smaż jeszcze minutę i przekładaj do czystych suchych słoików. Od razu zakręcaj. Nie trzeba odwracać słoików do studzenia. Dżem wspaniale pasuje do naleśników, na chałkę z masłem i do gofrów.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2010/07/dzem-z-czerwonego-agrestu-fantastyczny.html