Wykonanie
Kolejny zdrowy i lekki sos do grilla lub na inne okazje. Aby był całkiem dietetyczny możesz pominąć tę łyżkę
majonezu ;) Poza tym:
jogurt - żywe kultury bakterii, a
czosnek i
rzodkiewka samo zdrowie...Przygotowujemy jak klasyczne, greckie tzatziki (przepis tutaj), tyle że zamiast
ogórka dodajemy
rzodkiewkę. Taki dip idealnie sprawdzi się np. do
mięsa lub ziemniaczków z grilla, ale równie dobrze można dodać kilka łyżek do dowolnej sałatki.Stopień trudności: łaatwe.Składniki:- pęczek
rzodkiewki- 200 gramów
greckiego jogurtu naturalnego- 1 łyżka
majonezu- 2 - 3 ząbki
czosnku (do smaku)-
sól,
kolorowy pieprz- 1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichPrzygotowanie:1.
Rzodkiewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki (na cienkie paseczki), posyp dobrze
solą, odstaw na chwilę, a następnie odciśnij z soku, który wypłynie.2.
Jogurt wymieszaj z
majonezem, dodaj odciśniętą
rzodkiewkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek.3. Dopraw do smaku
solą i
kolorowym pieprzem.