Wykonanie
Bo kto powiedział, że na Święta trzeba upiec piernik?
Czemu nie babeczki? Polecam takie właśnie z
makiem! Z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie. Więc jeśli nie masz czasu na makowce i pierniki, to muffinki będą świetną, szybką alternatywą, bo piecze się je tak "rach-ciach i już" - bez mikserów, zagniatania, wyrastania itp.
Właśnie spojrzałam na moją ściągę, którą spisywałam przy ich pieczeniu i zamiast
maku napisałam: "2/3 szkl.
ryżu". Nie dodawajcie
ryżu.12 muffinekSkładniki mokre:- 2,5 szkl.
mąki- 0,5 szkl.
cukru- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżeczka
sody- szczypta
soli- 2/3 szkl. suchego
maku (można oczywiście dać mniej lub więcej)Składniki mokre:- 1
jajko- szklanka
mleka- pół szklanki
oleju- 20 ml
likieru amaretto (można pominąć lub zastąpić np.
rumem)Przygotowanie:1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.2. W osobnych naczyniach mieszamy składniki suche i składniki mokre. A następnie dodajemy suche do mokrych. Mieszamy szybko i wcale nie bardzo dokładnie ;)3. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Kiedy ładnie wyrosną i zaczną się rumienić zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy łącznie około 17 - 20 minut.Tak upieczone muffinki powinny
mieć chrupiącą skórkę, w którą można dosłownie "zapukać", a w środku będą mięciutkie! Smacznego!