Wykonanie
Tak mi się ostatnio zebrało na te muffinkowe eksperymenty:) Bo jak już i tak rozgrzałam piekarnik, to
czemu by przy okazji nie zrobić szybciutko pysznych babeczek? Przecież składniki i tak zawsze są pod ręką ;)
Z podanej ilości składników wychodzi 12 muffinek . Jeśli lubisz mocno korzenne smaki możesz dodać jeszcze jedną łyżeczkę
przyprawy do piernika.Składniki suche:- 2,5 szklanki
mąki- 0,5 szklanki
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- szczypta
soli- 2 łyżeczki
przyprawy korzennej (do piernika)Składniki mokre:- 1
jajko- szklanka
mleka- pół szklanki
oleju- 20 ml
likieru amaretto (można zastąpić np.
rumem)Dodatkowo:- 100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady w kawałkach (ja użyłam gotowych pastylek z
gorzkiej czekolady)Przygotowanie:1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.2. W osobnych naczyniach mieszamy składniki suche i mokre. Następnie wsypujemy suche do mokrych i szybko mieszamy łyżką - tylko do połączenia się wszystkich składników.3. Dodajemy kawałki
czekolady (można odłożyć trochę do poukładania na wierzchu babeczek) i jeszcze raz mieszamy.4. Rozkładamy ciasto do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek. Na wierzch wciskamy odłożone kawałki
czekolady.5. Pieczemy w temp. 200 stopni do momentu, aż wyrosną i się zarumienią. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Łącznie pieczemy ok. 17 - 20 minut, wyciągamy gdy są ładnie złociste z wierzchu ;)