Wykonanie
Niestety w wyścigu po
grzyby zawsze przegrywam:) Po prostu nie jestem w stanie zmusić się w weekend do wstania o jakiejś nieludzkiej godzinie. Kiedy wychodzę o 8 rano trwa już wyścig grzybiarzy o resztki -
panie zniechęcają mnie tekstami, że "dzisiaj to
grzybów nie ma", ale ja niezrażona spaceruję sobie dalej z przyjemnością i coś tam sobie zbieram ;) Każdy coś omija i prędzej czy później jednak da się nazbierać ;)Dziś proponuję małą przekąskę, szybką i idealną np. na imprezy. Zamiast
maślaków można użyć innych
grzybów, a po sezonie można je również zastąpić
pieczarkami, chociaż efekt będzie już zupełnie inny.
Składniki (15 sztuk):- 1 nieduża
pierś z kurczaka (podwójna)- 3 szklanki pokrojonych w kostkę
maślaków (ok. 200g)- "Pomysł na papirus" z
czosnkiem i
ziołami (lub ząbek
czosnku i
przyprawy ziołowe)- 1 średnia
cebulka- 2 opakowania
ciasta francuskiego- łyżka
masła-
sól,
pieprzPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ("góra-dół").2.
Pierś z kurczaka kroimy dosyć drobno. Papirus kładziemy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i na połowę wysypujemy kawałki
kurczaka, a następnie przykrywamy drugą połową. Smażymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.3. Kiedy już pierś się usmaży przekładamy ją na talerz, a na patelni podsmażamy na
maśle cebulę, a kiedy się zeszkli dodajemy
maślaki i podsmażamy je kilka minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.4.
Ciasto francuskie kroimy na 15 prostokątów (dwa ciasta = 30 prostokątów). Mieszamy dokładnie
maślaki z kawałkami piersi.5. Na połowę prostokątów kładziemy solidną porcję nadzienia, a następnie przykrywamy drugim prostokątem. Aby brzegi dobrze się skleiły dociskamy je porządnie widelcem. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.6. Pieczemy około 20 minut. Kiedy już ciasto ładnie się zarumieni zmieniamy ustawienie piekarnika z "góra-dół" na sam "dół", żeby dobrze przypiekło się również od
spodu.Najlepiej smakują podane na ciepło!