ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka z maślakami zapiekana w cieście francuskim

Pierś z kurczaka z maślakami zapiekana w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Niestety w wyścigu po grzyby zawsze przegrywam:) Po prostu nie jestem w stanie zmusić się w weekend do wstania o jakiejś nieludzkiej godzinie. Kiedy wychodzę o 8 rano trwa już wyścig grzybiarzy o resztki - panie zniechęcają mnie tekstami, że "dzisiaj to grzybów nie ma", ale ja niezrażona spaceruję sobie dalej z przyjemnością i coś tam sobie zbieram ;) Każdy coś omija i prędzej czy później jednak da się nazbierać ;)
Dziś proponuję małą przekąskę, szybką i idealną np. na imprezy. Zamiast maślaków można użyć innych grzybów, a po sezonie można je również zastąpić pieczarkami, chociaż efekt będzie już zupełnie inny.
Składniki (15 sztuk):
- 1 nieduża pierś z kurczaka (podwójna)
- 3 szklanki pokrojonych w kostkę maślaków (ok. 200g)
- "Pomysł na papirus" z czosnkiem i ziołami (lub ząbek czosnku i przyprawy ziołowe)
- 1 średnia cebulka
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ("góra-dół").
2. Pierś z kurczaka kroimy dosyć drobno. Papirus kładziemy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i na połowę wysypujemy kawałki kurczaka, a następnie przykrywamy drugą połową. Smażymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Kiedy już pierś się usmaży przekładamy ją na talerz, a na patelni podsmażamy na maśle cebulę, a kiedy się zeszkli dodajemy maślaki i podsmażamy je kilka minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Ciasto francuskie kroimy na 15 prostokątów (dwa ciasta = 30 prostokątów). Mieszamy dokładnie maślaki z kawałkami piersi.
5. Na połowę prostokątów kładziemy solidną porcję nadzienia, a następnie przykrywamy drugim prostokątem. Aby brzegi dobrze się skleiły dociskamy je porządnie widelcem. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
6. Pieczemy około 20 minut. Kiedy już ciasto ładnie się zarumieni zmieniamy ustawienie piekarnika z "góra-dół" na sam "dół", żeby dobrze przypiekło się również od spodu.
Najlepiej smakują podane na ciepło!
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2012/10/piers-z-kurczaka-z-maslakami-zapiekana.html