Wykonanie
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego przyrządzając co dzień obiady dla rodziny nie muszę wybierać droższego produktu, który nie gwarantuje mi oczekiwanej satysfakcji i składu działającego pozytywnie na organizm.Kwasy omega-3 są bardzo ważne dla rozwoju mózgu, tym samym
winny znajdować się w codziennej diecie również małych dzieci.Ponieważ mam synka, sama przygotowuję mu każdy posiłek, by
mieć gwarancję, co do odpowiedniej ich zawartości, a w nich często gości również
olej rzepakowy. :)Przygotowane przeze mnie danie, i tym razem nie jest skomplikowane w wykonaniu, ponieważ
drób to chyba najczęściej goszczące w ostatnich tygodniach
mięso w naszym domu.Po prostu po czasach udziwnień, wracam do domowych, tradycyjnych przepisów, z odrobiną nowatorskich rozwiązań, a
kurczak nieodzownie kojarzy mi się z domem rodzinnym i obiadami mojej mamy. <32 nogi
kurczakaolej rzepakowy1
cebulaok. 600g
młodych ziemniaków2 nieduże
pomidory2 łyżeczki suszonego
rozmarynu2 łyżeczki
białego pieprzu mielonego2 ząbki
czosnku polskiego1 łyżeczka ciętej
suszonej szałwii1 łyżeczka
pieprzu cytrynowegopół łyżeczki i szczypta mielonego
imbirupół łyżeczki
gałki muszkatołowejpół łyżeczki
oreganosól morska świeżo mielonakilka gałązek świeżego
koperku i
natki pietruszkiKażdą nogę
kurczaka rozdzielamy na połowę.Z górnej części podudzi odcinamy kawałek skóry ze ścięgnami oraz chrząstkę.W moździerzu na proszek rozdrabniamy suszony
rozmaryn oraz
szałwię.
Zioła przesypujemy do miseczki i dodajemy do nich posiekany lub starty na tareczce/przeciśnięty przez grubszą praskę
czosnek oraz szczyptę suszonego
imbiru.Dosypujemy również
biały pieprz oraz półtorej łyżeczki
soli morskiej, po czym całość zalewamy
olejem rzepakowym tak, by powstała niezbyt gęsta pasta.
Kurczaka umieszczamy w misce i przyprawiamy dokładnie marynatą, po czym odstawiamy go do lodówki na przynajmniej godzinę.Po tym czasie, gdy
mięso przejdzie
przyprawami, na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju rzepakowego.Układamy na nim
mięso i na niedużym ogniu podsmażamy z każdej strony, aż będzie rumiane.Gotowe przekładamy na naczynie do zapiekania.Na tłuszczu, na którym podsmażaliśmy
kurczaka, szklimy
cebulę, po czym zasypujemy ją
gałką muszkatołową,
pieprzem cytrynowym oraz łyżeczką
imbiru.
Cebulę z
przyprawami dobrze ze sobą łączymy.Obrane
ziemniaki kroimy w niedużą kostkę i umieszczamy na patelni z aromatyczną
cebulą.Podsmażamy w małej temperaturze do uzyskania rumianego koloru warzyw.
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki.Kroimy je w niedużą kostkę i, gdy
ziemniaki będą już dobrze podsmażone, również dorzucamy je do patelni, gdzie przyprawiamy je według uznania
suszonym oregano.Mieszamy całość tak, by składniki się połączyły, nie dopuszczamy jednak, by
pomidory się rozpadły.
Mięso w naczyniu do zapiekania zasypujemy
ziemniakami z
cebulą i
pomidorami.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy w nim
mięso przez około 25 minut - pół godziny.Po upieczeniu
ziemniaki i
mięso posypujemy posiekanym
koperkiem i
natką pietruszki.Na talerzu układamy liście
sałaty, na których kładziemy porcję
mięsa, obok zaś usypujemy górkę z
ziemniaków i
pomidorów.Dzięki użyciu marynaty z
olejem rzepakowym, nie suchej, mamy gwarancję, że
mięso będzie soczyste i nie nabierze nieprzyjemnego posmaku.Smacznego!