Wykonanie
Mój tort dla dzieci jest w przygotowaniu prost, chodzi o łatwy sposób dekorowania, bez specjalnie wielkich umiejętności. Troszkę gotowców i pomysłu, by nie narobić sobie za dużo roboty. Nie jestem mistrzem dekorowania więc szukam łatwych rozwiązań. Gotowe kolorowe posypki,
ciasteczka itp.Ciasto bardzo smaczne i lekkie, masa to
budyń i frużelina owocowa. Polecam :)
SKŁADNIKI : na tortownicę o średnicy 24 cm4 duże
jajka1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mąki pszennej tradycyjnej ( bez konserwantów typ 480 )1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki suchego
makuDO PRZEŁOŻENIA :1 słoiczek frużeliny owocowej lub dobrej jakości
dżemu2 budynie
waniliowe ugotowane według przepisu na opakowaniuposypka niebieska, wiórki z
wafelków1 opakowanie rurek w
czekoladziePRZYGOTOWANIE :Całe
jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy
cukier i ubijamy mikserem do uzyskania puszystej,sztywnej piany.Cały czas ubijając dolewamy
olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane
mąki z
proszkiem do pieczenia i
mak.Lekko mieszamy aby składniki się połączyły i wlewamy do wysmarowanej
oliwą i wysypanej
bułką tartą tortownicy.Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170-180 * C, wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Wyciągamy ciasto i kroimy na trzy blaty.Pierwszy blat ciasta, układamy w tortownicy smarujemy frużeliną
owocową, przykrywamy drugim blatem
biszkoptu, na to wylewamy większą część gorącego budyniu. równo go rozsmarowując, na to trzeci blat który dociskamy. Na wierzch wylewamy resztę budyniu który wyrównujemy. Ciasto studzimy i przekładamy do lodówki.Tort posypujemy posypką, dekorujemy rurkami waflowymi i podajemy. Smacznego.