ßßß



Składniki:5 jajek1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej½ szklanki oleju2 łyżki mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki octu1 łyżka ekstraktu z waniliiWykonanie:Białka oddzielamy od żółtek. Do małej miski przesiewamy mąki i proszek, mieszamy i odstawiamy. W dużej misce ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier, ubijamy do momentu uzyskanie gładkiej aksamitnej piany. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku i olej. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszaninę mąki i proszku do pieczenia, na końcu dodajemy ocet. Puszyste ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Babkę, przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!