Wykonanie
Moimi ulubionymi ciastami na wielkanocnym
stole są babki. Na blogu znajdziecie wszystkie moje ulubione, a teraz dołączy do nich także babka z
makiem. Wszystkie przepisy na Wielkanoc dostępne są tutaj KLIK . Przepis na babkę z
makiem znajdziecie poniżej, a po inne zapraszam tu:babka marmurkowababka cytrynowababka piaskowa .
4
jajkaszklanka
cukru150 g
margaryny Palma z Murzynkiem Bielmarpół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczeniapół szklanki
makułyżeczka ekstraktu
waniliowegoMargarynę utrzeć przy użyciu miksera na jasny kolor.Dodać
cukier i ucierać aż masa będzie jasna, a
cukier się rozpuści.Wbijać po jednym
jajku, każde kolejne porządnie zmiksować zanim wrzuci się następne.
Mąkę pszenną wymieszać z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia.Przesiane
mąki z proszkiem wsypać do miski, dodać
mak i zmiksować na jednolitą masę.Dodać ekstrakt i chwilkę jeszcze miksować.Przelać masę do formy na babkę z kominem - jeśli nie jest silikonowa to wysmarować
margaryną i posypać
bułką tartą.Piec przez 40 minut w temp. 160 st. a następnie przez kolejne 20 minut w temp. 180 st.C.Babka jest gotowa, kiedy po wbiciu w niej drewniany patyczek jest suchy, a nie mokry.Gotową babkę polukrować - przepis na
lukier tutaj .