Wykonanie
Kurczak nadziewany
kaszą,
śliwkami i
wątróbką, to idealne, pyszne i efektowne danie na stół świąteczny i nie tylko. Podałam go na ciepło z
czerwoną kapustą i
pomarańczą. Polecam

SKŁADNIKI :1 duży
kurczak3/4 szklanki
kaszy pęczak10 dkg
wątróbki6-7
śliwek suszonych1
marchew, pokrojona w kostkękawałek
selera, drobno pokrojony1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju1 litr
bulionu4 łyżki
olejusól,
pieprz do smaku
tymianekmasło do wysmarowania naczynia
KAPUSTA :1/2 główki
czerwonej kapustyliść laurowy, ziele,
pieprz w ziarnkach4-5 łyżek
oleju2
cebule2
śląskie kiełbasy, pokrojone w kostkę
sól,
pieprz do smaku1 łyżka
cukrusok z 1
cytrynyPRZYGOTOWANIE :
Kaszę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy
bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelnipodpiekamy na
oleju, pokrojoną
cebulę i
czosnek. Następnie dodajemy
marchew,
seler,
śliwki,
kaszę, wlewamy
bulionu i całość dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy
wątróbkę, chwilkę dusimy aż płyny odparują i doprawiamy do smaku. Farsz studzimy.
Kurczaka nacieramy
przyprawami, przecinamy grzbiet i wyciągamy kości z brzucha (grzbiet zostawiamy ).Nakładamy do środka farsz, spinamy
kurczaka wykałaczkami i przekładamy do wysmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego.
Kurczaka pieczemy 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 170-180 *C.W czasie kiedy
kurczak się piecze,
kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy
liść laurowy, ziele i
pieprz w ziarnkach, zalewamy 1 litrem
wody i gotujemy do miękkości.
Kapustę dobrze odcedzamy.Na patelni, na
oleju podpiekamy pokrojona
cebulę z
kiełbasą aż się zrumienią, dodajemy do
kapusty oraz
przyprawy,
cukier i
sok z cytryny.
Kapustę mieszamy, zagotowujemy i gotowe.Na dużym półmisku układamy porcję
kapusty, na to kładziemy
kurczaka, ozdabiamy
pomarańczą i czerwoną
żurawiną.
Kurczaka kroimy na porcje i podajemy. Smacznego.

