ßßß Cookit - przepis na KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI

KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI

nazwa

Wykonanie

Karp zapiekany z kaszą i bakaliami to świetny przepis na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Filety układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy pyszną kaszą z bakaliami i zapiekamy.
SKŁADNIKI :
600 g fileta z karpia
50 g śliwek suszonych
50 g moreli suszonych
50 g żurawiny suszonej
100 g kaszy jęczmiennej
300 ml wody
1 jajko
1 łyżeczka miodu
50 g masła
20 ml oleju
skórka i sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki
sól pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Kaszę przekładamy do garnka, podpiekamy na oleju, wlewamy wodę i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy, żurawinę, pokrojone śliwki i morele. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec, kiedy płyny odparują dodajemy miód i sok z cytryny. Jak farsz ostygnie wbijamy jajko i mieszamy.
Filety z karpia tniemy na szerokie paski, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny aby ryba przeszła smakiem.
Porcje karpia układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzch każdego kawałka ryby kładziemy po porcji kaszy i kawału masła. Dociskamy lekko wszystko do ryby i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty.
Kawałki ryby układamy na talerzu, polewamy sosem i masłem z pieczenia. Smacznego !
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/11/karp-zapiekany-z-kasza-i-bakaliami.html