Wykonanie
Karp zapiekany z
kaszą i
bakaliami to świetny przepis na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Filety układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy pyszną
kaszą z
bakaliami i zapiekamy.
SKŁADNIKI :600 g fileta z
karpia50 g
śliwek suszonych50 g
moreli suszonych50 g
żurawiny suszonej100 g
kaszy jęczmiennej300 ml
wody1
jajko1 łyżeczka
miodu50 g
masła20 ml
olejuskórka i sok z 1/2
cytrynynatka pietruszkisól pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE :
Kaszę przekładamy do garnka, podpiekamy na
oleju, wlewamy
wodę i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy,
żurawinę, pokrojone
śliwki i
morele. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec, kiedy płyny odparują dodajemy
miód i
sok z cytryny. Jak farsz ostygnie wbijamy
jajko i mieszamy.Filety z
karpia tniemy na szerokie paski, doprawiamy i skrapiamy
sokiem z cytryny aby
ryba przeszła smakiem.Porcje
karpia układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzch każdego kawałka
ryby kładziemy po porcji
kaszy i kawału
masła. Dociskamy lekko wszystko do
ryby i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Dzięki
masłu,
karp po upieczeniu stanie się soczysty.Kawałki
ryby układamy na talerzu, polewamy sosem i
masłem z pieczenia. Smacznego !