Wykonanie
Dzisiaj pomysł na jesienną zapiekankę.
Brukselkę ugotowałam i dodałam do zapiekanki, w której smakuje zupełnie inaczej niż w zupie, o wiele lepiej. Zapiekanka w przygotowaniu bardzo prosta, zapieczona z
jajkami i
serem smakuje tak jak wygląda, pysznie. Polecam

SKŁADNIKI :300 g
brukselki300 g
ziemniaków2
kiełbasy śląskie2
cebule1
czerwona papryka20 dkg
sera żółtego2
jajka3/4 szklanki
mlekasól,
pieprz, szczypta
gałki muszkatałowej3 łyżki
olejuszczypiorek do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzamy, studzimy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na talarki, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie około 7-10 minut, na półtwardo. Odcedzamy.Na patelni podpiekamy na
oleju pokrojoną
kiełbasę z
cebulą, oraz pokrojoną
papryką i
brukselką w całości.
Ziemniaki również podpiekamy na
oleju na patelni aż lekko się zrumienią.
Jajka roztrzepujemy z
mlekiem, dodajemy tarty
ser.Naczynie do zapiekania smarujemy
masłem, wykładamy
ziemniaki, następnie podpieczoną
kiełbasę z warzywami i wlewamy do zapiekanki
jajka z
serem.Pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C, aż sos zgęstnieje z
ser się lekko zarumieni.Zapiekankę podajemy ciepłą, można podać ją z gęstą
śmietaną. Smacznego

