ßßß Cookit - przepis na GWIAZDA DROŻDŻOWA Z MAKIEM

GWIAZDA DROŻDŻOWA Z MAKIEM

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję drożdżówkę w pięknym wydaniu. Zamiast małych bułeczek polecam zaplecioną gwiazdę z nadzieniem makowym, idealna na święta i przyjęcia. Bułeczki ładnie się odrywają a smakują rewelacyjnie. Wszyscy goście byli zachwyceni wyglądem i smakiem.
SKŁADNIKI :
500 g mąki pszennej + trochę do podsypania
2 jajka
1 szklanka mleka
50 g drożdży
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
6 łyżek oleju
DODATKOWO :
200 g maku mielonego
rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa według uznania
1 i 1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki powideł dowolnych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy ( 1/2 małego opakowania )
Mak zalać mlekiem i mieszając zagotować, zdjąć z gazu, odstawić pod przykryciem na 1 godzinę do napęcznienia.
Do maku wsypujemy namoczone rodzynki, dodajemy płynny miód, powidła, mąkę i olejek. Masę dokładnie mieszamy. Zagotowujemy ponownie ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozkruszamy do miseczki, wsypujemy dwie łyżki cukru, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Do dużej miski wlewamy lekko wyrośnięty rozczyn, następnie dodajemy jajka, olej i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła odpowiadającej wielkości naszej formy na tartę, ok 24 cm.
Pierwszy placek układamy na wysmarowanej formie, smarujemy go częścią masy makowej, przykrywamy ciastem i czynność powtarzamy.
Na wierzch układamy ostatni krążek drożdżowy, brzegi ciasta lekko dociskamy.
Na środek ciasta kładziemy niewielką szklankę i kroimy makowiec jak tort, pozostawiając środek, na 10-12 kawałków. Każdy kawałek przekręcamy 2 razy.
Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25-30 minut.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/10/gwiazda-drozdzowa-z-makiem.html