ßßß Cookit - przepis na STRUCLA MAKOWA

STRUCLA MAKOWA

nazwa

Wykonanie

Strucla makowa to następne,pyszne ciasto,którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole.Tradycja głosi że zapewnić ma nam pomyślność na cały rok,mam nadzieję że tak będzie :)
SKŁADNIKI NA CIASTO :
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/4 kostki drożdży 100 g
4 łyżki cukru
1/4 kostki margaryny,roztopionej
1 cukier waniliowy
1 żółtko
Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.Do dużej miski wsypujemy mąkę,wlewamy mleko,margarynę i żółtko,następnie dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto.Gdyby bardzo się kleiło,podsypujemy odrobiną mąki.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość.
MASA MAKOWA :
20 dkg zmielonego maku
1 szklanka wody
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru
garść rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej w syropie
dowolne orzechy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka suszonych moreli,pokrojonych
odrobina olejku rumowego
Mak przesypujemy do garnka,wlewamy wodę i zagotowujemy,mieszając.Mak odstawiamy na 2-3 godziny aby zmięknął.Następnie dodajemy wszystkie składniki i mąkę,ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE :
Wyrośnięte ciasto ponowne zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm.Na ciasto rozkładamy masę makową i zwijamy strucle,zaczynając od dłuższego boku.Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na dwie części,zostawiając 2 cm nie przeciętego ciasta na końcu.Obie części splatamy.Układamy strucle na blaszce,wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy na wierzchu białkiem i odstawiamy na 15 minut.
Pieczemy przez 35-40 minut w 160-170 *C.Strucla szybko się piecze więc musimy uważać aby się nie spiekła,w razie konieczności zmniejszamy temperaturę.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/12/strucla-makowa.html