Wykonanie
Zbliżają się święta. Stąd też przedstawiam Wam mój przepis na pyszny zawijaniec makowy.Ciasto:1/2 kg
mąki pszennej2
żółtka1
jajko3/4 paczki
drożdżymała
śmietana3 łyżki
cukru100 gram
margarynyMąkę przesiewamy. Wcześniej wyjętą z lodówki
margarynę kroimy i łączmy z
mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy.Masa makowa:Można użyć gotową. Ja jednak robię sama.2-3 szklanki
maku1/2 paczki
masłaSkórka z
pomarańczyMiód (wedle uznania - ok. 3-4 łyżek)
Bakalie (
orzechy,
suszone morele,
suszona żurawina,
rodzynki)
Mak gotujemy w
mleku przez 30 minut. Następnie odsączamy na sitku. Mielimy w maszynce dwa
razy. Zmielony
mak wkładamy do rondelka. Dodajemy
masło, roztapiamy na małym gazie. Mieszamy cały czas. Dodajemy
bakalie i skórkę
pomarańczy. Na końcu dodajemy
miód. Czekamy aż masa wystygnie.Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta - szerokość ma być taka, jak wymiar naszej foremki. Na rozwałkowanym cieście rozkładamy połowę naszej masy. Zawijamy tak, aby koniec zawiniętego ciasta był pod
spodem. Boki ciasta zawijamy również pod spód. Gotowe rolady owijamy papierem do pieczenia (w miarę ciasno). Wkładamy do wąskich foremek. Pieczemy 40 min. w temp. +180 st.C