ßßß Cookit - przepis na Babka Wielkanocna (drozdżowa)

Babka Wielkanocna (drozdżowa)

nazwa

Wykonanie

Puszysta babka drożdżowa z dodatkiem orzechów włoskich, żurawiny i rodzynek. Pyszna ozdoba świątecznego stołu.
Składniki:
500 g mąki pszennej
12 g suchych drożdży
100 g margaryny
4 żółtka (ewentualnie 2 jajka)
¾ szklanki cukru
1 ½ szklanki śmietany 18 %
sok z jednej cytryny
Dodatkowo:
100 g orzechów włoskich
50 g suszonej żurawiny
50 g rodzynek
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i łyżką cukru. Mieszamy. W rondlu podgrzewamy śmietanę z margaryną, pozostałym cukrem i sokiem z cytryny. Do miski z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy żółtka oraz ciepłą (nie goracą!) śmietanę z margaryną, cytryną i cukrem. Składniki dokładnie wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy bakalie i ponownie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy na babkę (ja użyłam silikonowej, jeżeli używacie zwykłej formy należy ją nasmarować masłem), a następnie ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Babkę pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby lekko przestygła, a następnie wyjmujemy z formy. Babkę lukrujemy i posypujemy bakaliami.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/babka-wielkanocna-drozdzowa