Wykonanie
Sałatka szwedzka, pasteryzowana, świetnie się sprawdza zimową
porą, jako dodatek do obiadów, zapiekanek kanapek itp. Mój przepis jest bardzo prosty, nie musimy
ogórków moczyć w
soli i odcedzać, jak w wielu przepisach, tylko bezpośrednio nakładamy z zalewą do słoików i pasteryzujemy. Polecam.
SKŁADNIKI :3 kg
ogórków gruntowych2-3
marchewki1 szklanka
cukru1 szklanka
octu2 szklanki
wody2 łyżki
solipo 1/2 łyżeczki
gorczycy na słoik
liść laurowy, kulka
ziela angielskiego i kilka kulek
pieprzu w ziarnkach na każdy słoikmały kwiat
kopru na każdy słoikPRZYGOTOWANIE :
Ogórki myjemy,
marchew obieramy i szatkujemy warzywa na talarki. Przekładamy warzywa do miski, wsypujemy
cukier,
sól, wlewamy
ocet i
wodę. Wszystko mieszamy i pozostawiamy
sałatkę na około 1 godzinę. Po tym czasie
ogórki znacznie puszczą
wodę i zalewy
zrobi się więcej. Do średniej wielkości słoiczków nakładamy
sałatkę z zalewą. Nie ubijamy
ogórków w słoikach ponieważ zalewa powinna swobodnie otaczać
ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 10 minut, licząc czas od zagotowania się
wody. Po ostudzeniu sałatki przechowujemy w chłodnym miejscu.