Wykonanie
Jagody to pyszny
owoc dla tego warto przygotować z niego
przetwory. Dzisiaj pyszna i prosta w przygotowaniu,
konfitura jagodowa.
SKŁADNIKI : na trzy małe słoiczki1 litr
jagód1 i 1/2 szklanki
cukru1 mała łyżeczka
soku z cytrynyPRZYGOTOWANIE :
Jagody płuczemy, oczyszczamy z ewentualnych liści, odcedzamy na durszlaku.
Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy
cukrem i pozostawiamy na około 1 godzinę aby puściły sok.Po tym czasie
jagody mieszamy i zaczynamy gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Kosztujemy również czy
konfitura jest słodka, w razie potrzeby dosypujemy
cukru.Gotujemy do momentu zredukowania się płynu, wtedy nalewamy gorącą
konfiturę do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy nakrętkami do dołu. Zostawiamy do ostygnięcia i mamy gotowe słoiczki na zimę.