ßßß Cookit - przepis na Jagody ze słoika przez cały rok na dobry wzrok

Jagody ze słoika przez cały rok na dobry wzrok

nazwa

Składniki

Wykonanie

Witam kochani. Dzisiaj kolejny błyskawiczny przepis na super zdrowe przetwory z jagodami nie tylko na zimę. Jagody czarne czy borówki czarne lub borówki amerykańskie, jak wolicie,oprócz korzystnego wpływu na oczy, podnoszą odporność, oczyszczają z toksyn... Lista zalet jest bardzo długa... Więcej o jagodach...
Do przepisu zużyłam:
2 litry jagód
250 ml cukru (szklanka).
4 słoiki o poj. około 300 ml z zakrętkami
LINK do filmu z przygotowaniem
Przygotowałam przepis na solidne dwa litry jagód. Przebrałam dojrzałe owoce z liści, chociaż one tez są bardzo zdrowe, więc jak wpadną to nic się nie stanie. Miksuję owoce z cukrem blenderem na mus, do rozpuszczenia cukru. Trwa to około minuty. Przelewam na zimno do wyparzonych słoików (warto wcześniej sprawdzić ranty gwintów i wierzchy czy nie mają wyszczerbień, bo jagody bardzo brudzą). Dobrze zakręcam sprawdzonymi zakrętkami i wstawiam do garnka, którego dno lepiej wyłożyć ścierką, zwłaszcza, jak moment zagotowania wody umyka naszej czujności. Wlewam zimną wodę do garnka, bo słoiki też zimne i podgrzewam tak, żeby woda się burzliwie nie zagotowała. Zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 minut. Po zagotowaniu odwracam słoiki do góry dnem dla próby szczelności. Wystudzone przenoszę w ciemne, suche i chłodne miejsce.
Życzę bogatej domowej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/07/jagody-przez-cay-rok-na-dobry-wzrok.html