Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj kolejny błyskawiczny przepis na super zdrowe
przetwory z
jagodami nie tylko na zimę.
Jagody czarne czy
borówki czarne lub
borówki amerykańskie, jak wolicie,oprócz korzystnego wpływu na oczy, podnoszą odporność, oczyszczają z toksyn... Lista zalet jest bardzo długa... Więcej o jagodach...
Do przepisu zużyłam:2 litry
jagód250 ml
cukru (szklanka).4 słoiki o poj. około 300 ml z zakrętkamiLINK do filmu z przygotowaniemPrzygotowałam przepis na solidne dwa litry
jagód. Przebrałam dojrzałe
owoce z liści, chociaż one tez są bardzo zdrowe, więc jak wpadną to nic się nie stanie. Miksuję
owoce z
cukrem blenderem na mus, do rozpuszczenia
cukru. Trwa to około minuty. Przelewam na zimno do wyparzonych słoików (warto wcześniej sprawdzić ranty gwintów i wierzchy czy nie mają wyszczerbień, bo
jagody bardzo brudzą). Dobrze zakręcam sprawdzonymi zakrętkami i wstawiam do garnka, którego dno lepiej wyłożyć ścierką, zwłaszcza, jak moment zagotowania
wody umyka naszej czujności. Wlewam zimną
wodę do garnka, bo słoiki też zimne i podgrzewam tak, żeby
woda się burzliwie nie zagotowała. Zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 minut. Po zagotowaniu odwracam słoiki do góry dnem dla próby szczelności. Wystudzone przenoszę w ciemne, suche i chłodne miejsce.Życzę bogatej domowej spiżarni!Pozdrawiam Weronika