ßßß Cookit - przepis na Jagody pasteryzowane na zimę

Jagody pasteryzowane na zimę

nazwa

Składniki

Wykonanie

Róbmy z nimi p ierogi, ciasta, napoje i desery .
Sezon nie trwa długo i ...powtórzy się dopiero za rok, korzystajmy zatem póki są :)
Najlepsze świeże.
Ja zamknęłam ich smak w kilku słoiczkach, później wykorzystam je do deserów, lodów czy do polania budyniu. Przepis jest super prosty.
Składniki :
jagody
cukier
Przygotowanie :
Jagody umyć i osączyć na sicie
Do umytych, małych słoiczków wsypywałam na przemian jagody i około 2 łyżek cukru. W moich słoiczkach mieściło się około 4 łyżek cukru
Słoiczki przykryłam dekielkami, zakręciłam i wstawiałam do garnka z zimną wodą, ( wody było na 3/4 wysokości słoiczków) pasteryzowałam około 20 min. od momentu zawrzenia wody
Słoiczki z jagodami pozostawiłam w garnku do ostygnięcia.
Z 1.5 l jagód miałam 6 słoiczków.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/07/jagody-pasteryzowane-na-zime.html