Wykonanie
Róbmy z nimi p ierogi, ciasta,
napoje i desery .Sezon nie trwa długo i ...
powtórzy się dopiero za rok, korzystajmy zatem
póki są :)Najlepsze świeże.Ja zamknęłam ich smak w kilku słoiczkach, później wykorzystam je do deserów,
lodów czy do polania budyniu. Przepis jest super prosty.Składniki :
jagodycukierPrzygotowanie :
Jagody umyć i osączyć na sicieDo umytych, małych słoiczków wsypywałam na przemian
jagody i około 2 łyżek
cukru. W moich słoiczkach mieściło się około 4 łyżek
cukruSłoiczki przykryłam dekielkami, zakręciłam i wstawiałam do garnka z zimną
wodą, (
wody było na 3/4 wysokości słoiczków) pasteryzowałam około 20 min. od momentu zawrzenia
wodySłoiczki z
jagodami pozostawiłam w garnku do ostygnięcia.
Z 1.5 l
jagód miałam 6 słoiczków.