Wykonanie
Podczas upałów zbierałam z teściową
jagody. Nawet szybko poszło, tylko te okropne komary. To nic, śladów po ukąszeniach już prawie nie ma, a słoiczki są i będą przez całą zimę.p.s. na razie słoiczki zamknięte, ale jak je otworzę, to pokażę zawartość :)
Składniki:1 kg
jagód300 g
cukru (lub więcej, w zależności od słodkości
jagód)15 g pektyny
Wykonanie:
Jagody delikatnie opłukać. Połowę wsypać do garnka i rozgnieść tłuczkiem do
ziemniaków. Pektynę wymieszać z częścią
cukru i dodać do rozgniecionych
jagód. Wymieszać i zagotować. Pogotować przez około 5 minut. Dodać resztę
jagód i
cukru. Gotować razem przez kolejnych 5 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem na kilkanaście minut.
/wydrukuj przepis/