ßßß Cookit - przepis na Frużelina jagodowa

Frużelina jagodowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Podczas upałów zbierałam z teściową jagody. Nawet szybko poszło, tylko te okropne komary. To nic, śladów po ukąszeniach już prawie nie ma, a słoiczki są i będą przez całą zimę.
p.s. na razie słoiczki zamknięte, ale jak je otworzę, to pokażę zawartość :)
Składniki:
1 kg jagód
300 g cukru (lub więcej, w zależności od słodkości jagód)
15 g pektyny
Wykonanie:
Jagody delikatnie opłukać. Połowę wsypać do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Pektynę wymieszać z częścią cukru i dodać do rozgniecionych jagód. Wymieszać i zagotować. Pogotować przez około 5 minut. Dodać resztę jagód i cukru. Gotować razem przez kolejnych 5 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem na kilkanaście minut.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/07/Fruzelina-jagodowa.html