Wykonanie
Witajcie!Któż z nas nie lubi domowych konfitur?Ja je bardzo lubię i mimo iż moją ulubioną zawsze będzie truskawkowa, to czasem kuszę się na inne smaki jak np.
wiśniowy, czy właśnie
jagodowy.Jak zauważycie w przepisie,
konfitury są proste do zrobienia, więc zachęcam gorąco! Miło jest zimą otworzyć słoiczek własnego, domowego
przetworu, w którym zamknęliśmy trochę lata.Zapraszam!Składniki:500 g
jagód100 g
cukru (lub więcej)Wykonanie:
Konfitury wbrew pozorom są bardzo proste do wykonania, mimo iż ciut czasochłonne.
Jagody dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek, dodajemy do nich
cukier i smażymy w garnku, aż uzyskają zadowalającą nas konsystencję.Ja lubę gęste, więc smażę je dość długo.
Pamiętajcie, że rozgrzana
konfitura zawsze jest rzadsza, a po ostygnięciu gęstnieje, więc lepiej, aby była nieco lejąca się.Następnie
konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.Smacznego!