Wykonanie
Właściwie to nawet nie
lody a
sorbet, chociaż gładka i kremowa konsystencja doskonale udaje tradycyjny deser. A na dodatek bardzo szybko się je robi pod warunkiem posiadania w zamrażarce zamrożonych
bananów - u mnie takowe są bo nie lubię zbyt dojrzałych, więc jeśli kupię za dużo i nie zdążymy zjeść to po prostu zamrażam. Do
lodów czy koktajli są doskonałe :)
składniki:2 duże, dojrzałe
bananyok. 1 szkl.
jagód - świeże albo mrożone2 - 3 łyżki
soku z cytrynycukier do smaku, ale niekonieczniesposób przygotowania:
banany obrałam ze skórki, pokroiłam w plasterki, zamroziłam - tak je trzymam w zamrażarce i wyjmuję gdy są potrzebne. Zamrożone wrzuciłam do pojemnika blendera, dodałam
sok cytrynowy,
jagody i 3 łyżki
cukru trzcinowego, zmiksowałam na gładką masę - możecie z
cukru zrezygnować, ale mój Żarłoczek lubi słodkie :) Można zjeść od razu, po zmiksowaniu, ale ja przełożyłam do pojemniczka i jeszcze zmroziłam żeby były na popołudniowy deser.