Wykonanie
Smaczne, pachnące i zdrowe bułeczki, tym razem połączyłam dwa ciasta, pszenne i gryczane. Ciasto ciemne zawiera mieloną łuskę gryczana bio.
Bułki wyszły bardzo efektowne i bardzo smaczne. Idealne dla osób dbających o linię i nie tylko.
SKŁADNIKI :500 g
mąki pszennej250 ml ciepłej
wody125 ml ciepłego
mleka40 g
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru3 łyżki
oleju20 g mielonej łuski gryczanej1 rozmącone
jajkoPRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozpuszczamy w
mleku, przelewamy do miski. Następnie wlewamy również
wodę,
olej, wsypujemy
sól,
cukier,
mąkę i zagniatamy elastyczne
ciasto drożdżowe. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy
mąki pszennej.Ciasto dzielimy na dwie równe połowy, do jednej dodajemy mieloną łuskę gryczaną i zagniatamy ponownie aż składniki się połączą, ciasto wyjdzie troszkę twardsze od pszennego ciasta, każde ciasto, osobno przekładamy do misek, nakrywamy lnianymi ściereczkami i odkładamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.Ciasta wykładamy na posypaną
mąką stolnicę, rozwałkowujemy na płaty podobne wielkością i grubością około 0,5 cm.Na pszenne ciasto kładziemy ciasto gryczane i lekko je dociskamy. Zwijamy delikatnie jak roladę. Roladę z ciasta posypujemy
mąką i lekko kulamy, aby nie przykleiła się do blatu.
Ostrym nożykiem tniemy małe porcje, co 2-3 cm, formujemy w rękach bułeczki i układamy na posypanej
mąką blaszce. Pędzelkiem smarujemy
bułki po wierzchu rozmąconym
jajkiem.Pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180- 190 *C, przez około 30 minut.
Bułki studzimy i zjadamy. Smacznego.