Wykonanie
Dzisiaj kolejna propozycja na
sałatkę śledziową, bardzo smaczną i efektownie wyglądającą. Na przyjęcia i święta jest idealna. Użyłam do niej
matiasów z zalewy olejowej ale można użyc również zwykłych po wcześniejszym wymoczeniu.
SKŁADNIKI :3 płaty
śledziowe z zalewy olejowej1 czerwone
jabłko, pokrojone ze skórką w drobna kostkę4 małe
buraczki ugotowane i starte na tarce jarzynowej2
ziemniaki ugotowane i pokrojone w kostkę1 puszka
groszku z
marchewką1 mała
cebula2
ogórki konserwowe pokrojone w kostkę2 łyżki
majonezusól,
pieprz do smaku
sok z cytrynynatka pietruszki do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :
Śledzie odcedzamy i kroimy w małe kawałki. Do miski przekładamy
rybę, odcedzoną
marchew z
groszkiem, pokrojone
jabłko,
ogórek,
ziemniaki i
majonez. Delikatnie mieszamy oraz doprawiamy do smaku
pieprzem i odrobiną
soli.Ugotowane i starte
buraczki lekko wyciskamy z nadmiaru soku, dodajemy do nich
cebulę pokrojoną w kostkę,
sól,
pieprz i
sok z cytryny, mieszamy. Można do nich dodac również odrobinę
oliwy.Na półmisku układamy na przemian
buraczki i
sałatkę śledziową. Schładzamy w lodówce a przed podaniem dekorujemy
natka pietruszki.Smacznego.