ßßß Cookit - przepis na PLACEK PO WĘGIERSKU

PLACEK PO WĘGIERSKU

nazwa

Wykonanie

Placek po węgiersku to bardzo popularna u nas potrawa, a przy tym bardzo apetyczna. Składa się na nią duży placek ziemniaczany, gulasz mięsny, najlepiej węgierski i surówka. Danie musi być podane na ciepło, osobiście często je posypuję serem ale to już zależy od nas.
SKŁADNIKI :
500 g ziemniaków
1 jajko
1 średnia cebula
3 łyżki mąki pszennej
1 duża łyżka bułki tartej
sól do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy łącznie z cebulą na tarce. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy jako, mąkę i bułkę tartą ( zapobiega ona pryskaniu ciasta na patelni ) oraz sól. Mieszamy ciasto i smażymy spore placki na oleju aż będą rumiane i chrupiące.
DODATKOWO :
2 kiszone ogórki, pokrojone w plastry
1 czerwona cebula, obrana i poszatkowana
2 pomidory, pokrojone również w plastry
Warzywa mieszamy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
GULASZ :
Polecam mój sprawdzony przepis na gulasz węgierski z pieczoną papryką, pomidorami i wieprzowiną.
GULASZ WĘGIERSKI
Gotowy placek układamy na talerzu, polewamy mięsnym sosem, dodajemy warzywa i składamy ostrożnie na pół. Wierzch dekorujemy kleksem gęstej śmietany lub posypujemy serem. Danie podajemy ciepłe. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/09/placek-po-wegiersku.html