Wykonanie
Placek po węgiersku to bardzo popularna u nas potrawa, a przy tym bardzo apetyczna. Składa się na nią duży placek ziemniaczany, gulasz
mięsny, najlepiej węgierski i surówka. Danie musi być podane na ciepło, osobiście często je posypuję
serem ale to już zależy od nas.
SKŁADNIKI :500 g
ziemniaków1
jajko1 średnia
cebula3 łyżki
mąki pszennej1 duża łyżka
bułki tartejsól do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy łącznie z
cebulą na tarce. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy jako,
mąkę i
bułkę tartą ( zapobiega ona pryskaniu ciasta na patelni ) oraz
sól. Mieszamy ciasto i smażymy spore placki na
oleju aż będą rumiane i chrupiące.DODATKOWO :2
kiszone ogórki, pokrojone w plastry1
czerwona cebula, obrana i poszatkowana2
pomidory, pokrojone również w plastryWarzywa mieszamy w miseczce, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.GULASZ :Polecam mój sprawdzony przepis na gulasz węgierski z pieczoną
papryką,
pomidorami i
wieprzowiną.GULASZ WĘGIERSKI
Gotowy placek układamy na talerzu, polewamy mięsnym sosem, dodajemy warzywa i składamy ostrożnie na pół. Wierzch dekorujemy kleksem gęstej
śmietany lub posypujemy
serem. Danie podajemy ciepłe. Smacznego.