ßßß Cookit - przepis na SERNIK KRAKOWSKI

SERNIK KRAKOWSKI

nazwa

Wykonanie

Sernik jest na prawdę bardzo pyszny i tradycyjny. Często wracam do tego przepisu, chociaż dla niektórych przypomina on święta, ale warto upiec go również w ciągu roku.
SKŁADNIKI : na tortownicę 24 cm
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
SER :
1 kg sera wiaderkowego
1 szklanka cukru
100 g masła
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
garść rodzynek
skórka pomarańczową lub olejek cytrynowy do smaku
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, w razie konieczności, kiedy ciasto będzie się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na większą i małą połowę (z której wytniemy paski) przekładamy do lodówki, zawinięte w folię aluminiową.
Masło ucieramy z cukrami, dodajemy cały ser i miksujemy, najlepiej robotem kuchennym. Następnie wsypujemy mąkę, rodzynki, dalej mieszając dodajemy pianę ubitą na puch.
Do wysmarowanej masłem formy, rozkładamy większą część ciasta, na to ser. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką i wycinamy paski, które układamy na cieście.
Sernik pieczemy w niskiej temperaturze około 160-170 * C,przez 1 godzinę.
Ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sernik jest wysoki i puszysty. Posypałam go cieniutką skórką cytrynową i cukrem pudrem, co nadało jemy pięknego zapachu.
Smacznego
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/03/sernik-krakowski.html