ßßß Cookit - przepis na GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

nazwa

Wykonanie

Gulasz z żołądków drobiowych na pewno zachwyci nie jednego smakosza podrobów. Ja osobiście przepadam za takim daniem.
Podaje gulasz drobiowy do makaronu, kaszy, klusek, ziemniaków i brązowego ryżu, albo zjadamy z pieczywem, polecam :)
SKŁADNIKI :
500 g żołądków drobiowych
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego
5 kulek pieprzu
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 cebula, obrana i pokrojona w plastry
1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
kawałek selera
garść mrożonego, zielonego groszku (niekoniecznie)
papryka słodka w proszku, odrobina ostrej do smaku
pieprz do smaku
sól
1 kostka rosołowa
1-2 łyżki mąki rozmieszane w 1/4 szklanki wodzy
3 łyżki oleju
2-3 szklanki wody do sosu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka gęstej śmietany 18%
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
Żołądki oczyszczamy z ewentualnych błonek,myjemy pod bieżącą wodą.
Przekładamy do garnka, lub głębokiej patelni, dodajemy oliwę, doprawiamy słodką papryką, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach (często do takiego gulaszu dokładam kilka serduszek drobiowych).
Lekko podpiekamy.
Dolewamy szklankę wody, dodajemy kostkę rosołową i dusimy około 30 minut (musimy wiedzieć że żołądki potrzebują trochę czasu aby zmięknąć,więc jak woda się zredukuje należy ją dolać).
Do mięsa dodajemy marchew, pokrojony seler, cebulę i groszek, dolewamy jeszcze trochę wody i dalej dusimy aż żołądki i warzywa będą miękkie.
Wszystko doprawiamy do smaku, pieprzem, czosnkiem, sosem sojowym i solą.
Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą, zagotowujemy, cały czas mieszając aby nie powstały gródki i gotowe. Na koniec jeszcze łyżka śmietany, mieszamy i gotowe.
Gulasz posypujemy odrobiną natki lub koperku.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/01/gulasz-z-zoadkow-drobiowych.html