Wykonanie
Kapusta kiszona zasmażana to świetny dodatek obiadowy,idealna do klusek,kopytek itp.W przygotowaniu nie ma dużo pracy jedynie czas gotowania nie jest krótki,ponieważ
kapusta musi byc bardzo miękka.Na koniec zasmażka i
kapusta gotowa.Przygotowuję ją również na święta ale dodaję odrobinę
suszonych grzybków.Obie wersje są bardzo pyszne.
SKŁADNIKI :500 g
kapusty kiszonej2
cebule obrane i pokrojone w kostkę1
liść laurowy2 kulki,
ziela angielskie5 ziarnek
pieprzuodrobina
soli i mielonego
kminkupieprz,
sól do smaku
magi do smaku3 łyżki
oleju do podpieczenia
cebuliZASMAŻKA :2 łyżki
oleju3 łyżki
mąki pszennejNa patelni podpiekamy
mąkę z
olejem,do uzyskania jasno brązowego koloru, dokładnie rozdrabniamy widelcem, aby nie powstały gródki. Zasmażkę studzimy.PRZYGOTOWANIE :
Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu, przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele,
pieprz w ziarnkach, zalewamy
wodą, tak aby
kapusta była przykryta, następnie gotujemy około 1 godziny. Dolewamy troszkę
wody, gdyby było jej bardzo mało i dalej gotujemy aż będzie miękka.
Cebulę podpiekamy na
oleju, dodajemy do
kapusty, doprawiamy
solą,
pieprzem i
magi. Kiedy płyny znacznie odparują, wsypujemy cześć zasmażki, mieszamy. Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka dosypujemy jeszcze zasmażki,
kapustę zagotowujemy i odkładamy do przestygnięcia.UWAGI ; Najsmaczniejsza
kapusta zasmażana jest na drugi dzień, pozostawiam ją na gazie, po długim gotowaniu, na drugi dzień ponownie zagotowuje i dopiero wtedy dodaję zasmażkę. Tak przygotowana zachwyci nie jednego smakosza
kapust.Smacznego.