ßßß Cookit - przepis na KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA

KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA

nazwa

Wykonanie

Kapusta kiszona zasmażana to świetny dodatek obiadowy,idealna do klusek,kopytek itp.W przygotowaniu nie ma dużo pracy jedynie czas gotowania nie jest krótki,ponieważ kapusta musi byc bardzo miękka.Na koniec zasmażka i kapusta gotowa.Przygotowuję ją również na święta ale dodaję odrobinę suszonych grzybków.Obie wersje są bardzo pyszne.
SKŁADNIKI :
500 g kapusty kiszonej
2 cebule obrane i pokrojone w kostkę
1 liść laurowy
2 kulki, ziela angielskie
5 ziarnek pieprzu
odrobina soli i mielonego kminku
pieprz, sól do smaku
magi do smaku
3 łyżki oleju do podpieczenia cebuli
ZASMAŻKA :
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki pszennej
Na patelni podpiekamy mąkę z olejem,do uzyskania jasno brązowego koloru, dokładnie rozdrabniamy widelcem, aby nie powstały gródki. Zasmażkę studzimy.
PRZYGOTOWANIE :
Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu, przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele, pieprz w ziarnkach, zalewamy wodą, tak aby kapusta była przykryta, następnie gotujemy około 1 godziny. Dolewamy troszkę wody, gdyby było jej bardzo mało i dalej gotujemy aż będzie miękka.
Cebulę podpiekamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą, pieprzem i magi. Kiedy płyny znacznie odparują, wsypujemy cześć zasmażki, mieszamy. Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka dosypujemy jeszcze zasmażki, kapustę zagotowujemy i odkładamy do przestygnięcia.
UWAGI ; Najsmaczniejsza kapusta zasmażana jest na drugi dzień, pozostawiam ją na gazie, po długim gotowaniu, na drugi dzień ponownie zagotowuje i dopiero wtedy dodaję zasmażkę. Tak przygotowana zachwyci nie jednego smakosza kapust.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/11/kapusta-kiszona-z-zasmazana.html