Wykonanie
Często łączę wiele warzyw i wymyślam nowe surówki.Czarną
rzepę bardzo lubię,ma ona swoje walory smakowe i zdrowotne więc warto zrobic z niej surówkę.W połączeniu z
jabłkiem i
marchewką smakuje świetnie.
SKŁADNIKI :1 duża czarna
rzepa2
marchewki2
jabłka200 ml
śmietany 12 %1 łyżeczka
cukru1/4 łyżeczki
soli1 duża łyżka
soku z cytrynyObieramy
rzodkiew,
marchew i
jabłka.Myjemy,ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach( ja użyłam robota kuchennego).Przekładamy do miski,
śmietanę łączymy z
cukrem,
solą i
sokiem z cytryny,mieszamy.Wlewamy do naszej surówki i dokładnie mieszamy.Gotowa do podania od zaraz.
Rzodkiew ma intensywny zapach więc surówkę przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku.Tak przechowywana jest smaczna również na drugi dzień.