Wykonanie
Marchew jest pyszna w każdej postaci a tym razem podam przepis na
marchew z zasmażką,na ciepło.Do przygotowania używamy
marchewki świeżej lub mrożonej i oba rodzaje są idealne.
SKŁADNIKI :2 duże
marchewki,obrane i pokrojone w kostkę1 łyżeczka
cukruszczypta
soliwodaZASMAŻKA :1 płaska łyżka
masła naturalnego2-3 łyżki
maki pszennejMarchew wkładamy do garnka,zalewamy
wodą tak aby
marchew była zakryta i gotujemy pod przykryciem do miękkości,około 15-20 minut.W razie konieczności dolewamy odrobinę
wody.
Masło rozpuszczamy na małej patelni,wsypujemy
mąkę i cały czas mieszamy,aż
mąka wchłonie
masło i ładnie się przyrumieni (zasmażka powinna
mieć konsystencję sypkości).Do ugotowanej
marchewki dodajemy
przyprawy,wsypujemy dwie łyżki zimnej zasmażki i energicznie mieszamy.Gęstość
marchewki regulujemy sami,dosypując zasmażkę lub dolewając
wodę.Zagotowujemy i gotowe.
Marchew na ciepło można przygotować dzień wcześniej.Przechowujemy w lodówce,przed podaniem podgrzewamy.Smacznego.