ßßß Cookit - przepis na Marchewka na gęsto (do drugiego dania)

Marchewka na gęsto (do drugiego dania)

nazwa

Wykonanie

Marchewka na gęsto to kolejny z moich smaków dzieciństwa :-) Babcia robiła ją dla nas w ogromnej ilości - pachnącą, soczystą... Uwielbiam ją do dziś dnia, podobnie jak moja rodzina :-) Zaczyna się jesień więc u nas coraz częściej pojawiać się będzie marchewka. Wam też polecam :-)
SKŁADNIKI
750 g marchewki
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1 szklanka wody
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i cukier i gotujemy pod przykryciem aż marchewka zmięknie. Pamiętajcie o mieszaniu marchewki w czasie gotowania (i to częstym mieszaniu) ponieważ w przeciwnym razie na 100% się przypali :-(
Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki. Zestawiamy z gazu i odstawiamy na 2 - 3 minuty, a następnie dolewamy zimne mleko i dokładnie mieszamy aż powstanie gęsta jednolita masa. Przekładamy ją do marchewki i dokładnie rozprowadzamy, a następnie mieszamy do czasu aż całość zgęstnieje. Gotową marchewkę podajemy do mięsa, ziemniaków, kaszy i do czego tylko Wam zasmakuje :-)
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2013/09/marchewka-na-gesto-do-drugiego-dania.html