Wykonanie
Marchewka na gęsto to kolejny z moich smaków dzieciństwa :-) Babcia robiła ją dla nas w ogromnej ilości - pachnącą, soczystą... Uwielbiam ją do dziś dnia, podobnie jak moja rodzina :-) Zaczyna się jesień więc u nas coraz częściej pojawiać się będzie
marchewka. Wam też polecam :-)SKŁADNIKI750 g
marchewki2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru1 łyżka
masła2 łyżki
mąki pszennej1/2 szklanki
mleka1 szklanka
wodyMarchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do garnka, zalewamy
wodą, dodajemy
sól i
cukier i gotujemy pod przykryciem aż
marchewka zmięknie. Pamiętajcie o mieszaniu
marchewki w czasie gotowania (i to częstym mieszaniu) ponieważ w przeciwnym razie na 100% się przypali :-(
Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki. Zestawiamy z gazu i odstawiamy na 2 - 3 minuty, a następnie dolewamy zimne
mleko i dokładnie mieszamy aż powstanie gęsta jednolita masa. Przekładamy ją do
marchewki i dokładnie rozprowadzamy, a następnie mieszamy do czasu aż całość zgęstnieje. Gotową
marchewkę podajemy do
mięsa,
ziemniaków,
kaszy i do czego tylko Wam zasmakuje :-)