Wykonanie
Marchewka z
groszkiem nie należy do smaków mojego dzieciństwa. Kiedyś za nią nie przepadałam, bo nie odpowiadał mi ten słodki smak w połączeniu do potraw z
mięsa. Teraz jest zupełnie inaczej, ponieważ bardzo lubię ten kolorowy akcent na talerzu.
Marchewka z
groszkiem to bardzo ładny i do tego smakowity dodatek. Znakomicie sprawdzi się w duecie z
kurczakiem lub
rybami.
Składniki:(przepis rodzinny)
4 średniej wielkości
marchewki (około 400-450g)200g mrożonego
groszku lub 1 puszka
groszku konserwowego1 stołowa łyżka
cukru50g
masłaszczypta
soli1 płaska stołowa łyżka
mąki pszennej5 łyżek stołowych gorącej
wody2 łyżki stołowe zimnej
wodyPrzygotowanie:
Marchewki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy 5 łyżkami gorącej
wody, Dodajemy
masło,
sól i
cukier. Grzejemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Gdy
marchewka jest miękka, dodajemy odsączony
groszek konserwowy lub mrożony
groszek (wcześniej lekko obgotowany w osobnym rondlu). Całość grzejemy jeszcze przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę
mąki rozrobioną w dwóch łyżkach zimnej
wody i grzejemy jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Podajemy jako dodatek do dania głównego. Smacznego!